Inzichten
Johan Copermans, Editor in chief, Headline Publishing, 24 Apr 2018

Hoe interview je een wereldster? De basisregels

Een wereldster als Nafi Thiam strikken voor een interview is al niet eenvoudig. Als je op een drukke persdag een half uurtje  krijgt voor een interview in het Audi-magazine, is het dus zaak om snel een goed verhaal te oogsten. Johan Copermans, hoofdredacteur bij Headline, deelt zijn zeven vuistregels, getest bij de beroemdste zevenkampster ter wereld.

1/ Bereid je voor

In eerste instantie met desk research. Vis daarbij niet enkel in de voor de hand liggende vijver – in dit geval die van sportinterviews. Zo kom je niet tot inspirerende vragen. Vermijd pijnlijke beginnersfouten: zorg voor een dictafoon met nieuwe batterijen, laad je smartphone maximaal op. Bereid ook het interview ter plaatse voor: leg met fotograaf of cameraploeg meteen de juiste locaties vast. Elke seconde is kostbaar.

2/ Vertrek bij je doelgroep

Audi - een van de hoofdsponsors van Nafi Thiam – was de opdrachtgever voor dit interview. Vertrek van wat Audi-rijders en autoliefhebbers willen lezen over onze topatlete. Het levert frisse vragen op. In plaats van voor de tiende keer een promopraatje over haar atletische prestaties af te steken, praat Nafi ook met plezier honderduit over haar liefde voor auto's.

3/ Onderscheid je

Bij sterren als Nafi Thiam zijn interviews lopendebandwerk: dezelfde vragen, dezelfde antwoorden. Tracht met kleine dingen het verschil te maken. Een verrassende openingsvraag. Een kwinkslag. Een cadeautje. Een persoonlijke anekdote. Alles om uit de band te springen en je te onderscheiden.

4/ Blijf kalm

Degene tegenover jou weet net zozeer als jij waarom jullie samenzitten: voor een goed verhaal. Wees dus niet geïntimideerd. Schuchterheid brengt je nergens. Beroemdheden gaan ook naar het toilet. Het zijn met andere woorden ook maar mensen.

5/ Voer een gesprek

De beste interviews zijn geen interviews, maar gesprekken. Ga in dialoog, reageer op wat gezegd wordt in plaats van je vragenlijst af te haspelen. Sta jezelf toe om een zijweg in te slaan in plaats van je rigoureus te houden aan je schriftje met vragen. Kijk niet naar je lijstje, kijk naar de persoon tegenover je. In het geval van Nafi overigens geen onprettige opdracht.

6/ Gebruik de truken van de foor

Soms helpen kleine trucjes om je interview beter te laten vlotten. Twee voorbeelden. Durf stiltes laten vallen, ze geven de geïnterviewde kans om na te denken en met een interessante toevoeging te komen. Vind je een antwoord nog te bondig? Herhaal dan een deel van het net gegeven antwoord, maar dan als vraag. Het boemerangeffect doet de rest!

7/ Geniet

Je bevindt je even in de schaduw van de allergrootsten. Besef dat het niet iedereen gegeven is om zo'n wereldster te ontmoeten. Geniet dus van het moment. Bijvoorbeeld door aan het einde snel een foto van jullie beiden te laten nemen. Iets voor later, voor de kleinkinderen!

Wil je ook interviews in je magazine of op je bedrijfblog? Doen we met plezier! Neem contact met ons op.

 

Please update your browser

You’re using an older version of your browser. Please update to access our site and all our solutions, including our worldwide country risk assessments.

Update