Inzichten
Johan Copermans, Editor in chief, Headline Publishing , 24 Apr 2018

Video op social media (1): kiezen voor YouTube

Video op social media? Dan denk je aan YouTube, toch? Maar is YouTube steeds het beste kanaal? Welke soort content werkt er het best? Johan Copermans, hoofdredacteur bij Headline Publishing, polst bij experte Pelpina Trip naar enkele concrete tips.

Wat hoort op YouTube?

YouTube = een sociale zoekmachine (niet zomaar een videoplatform!). Het is – na Google -de grootste zoekmachine ter wereld. Wereldwijd wordt per maand 30 miljard uur naar YouTube gekeken. Stel je de vraag: heeft je bedrijf ‘how to’ filmpjes en informatieve (vraag/antwoord) filmpjes te communiceren? Kies dan voor YouTube, dat is veruit het beste kanaal hiervoor.

Wat is een goed YouTube-filmpje? 6 tips

1/ Start sterk

Start sterk, dus niet met een lange inleiding of bedrijfslogo’s. De eerste 5 seconden zijn cruciaal. In die tijd beslist de kijker of jouw filmpje de moeite waard is.

2/ Maak ’t zo lang als nodig

Je filmpje mag gerust wat langer zijn als het maar interessant blijft! Sterker nog, YouTube beloont langere content filmpjes (van + 10 minuten) door het prominenter in de lijst met suggesties te zetten. Het ‘watch time algoritme’ heet dat dan.

3/ Zorg dat je gevonden wordt

Vermits YouTube een zoekmachine is, zorg je er best voor dat je YouTube-filmpje snel gevonden wordt. Gebruik de Google Adword Keyword Tool om de beste zoekwoorden te gebruiken in je titel en beschrijving van je filmpje.

4/ Maak een playlist

Bouw rond je YouTube filmpje(s) een playlist met andere boeiende filmpjes. Makkelijk te doen: klik in de Creator Studio van je YouTube-kanaal op de Video Manager. Beperk je niet tot het bundelen van eigen content, maar verrijk je playlist met filmpjes over gelijkaardige onderwerpen.

5/ Kies een goede thumbnail

Vergeet bij het invoeren van je filmpje op YouTube vooral niet om een goede thumbnail te kiezen. Dit is zelfs belangrijker dan de bijhorende zoektermen! Ga voor gezichten – dat werkt nog beter dan titels en logo’s.

6/ Vermijd clickbait

Bezondig je niet aan clickbait. Geef geen ronkende catchy titels die weliswaar aansporen om te klikken, maar nauwelijks iets te maken hebben met de inhoud. Goed voor één keer, maar de surfer voelt zich bekocht en laat je volgende keer links liggen.

Bereik je je doelgroep?

Meten is weten. Maar kijk uit. Al te vaak wordt het aantal “views” als criterium gebruikt. Toch wordt bij YouTube iets pas als een “view” gerekend nadat je filmpje ongeveer een halve minuut bekeken is (op Facebook en LinkedIn is dat al na drie seconden!). Kijk bij het analyseren dus niet enkel naar aantal views, maar vooral naar hoe lang men keek (“watch time”), hoeveel interactie er was en hoe vaak je filmpje gedeeld werd.

Wanneer gebruik je Facebook in plaats van YouTube? 

Wil je samen met ons bekijken of en hoe Facebook en YouTube in jouw bedrijfscommunicatie past? Contacteer ons!

Please update your browser

You’re using an older version of your browser. Please update to access our site and all our solutions, including our worldwide country risk assessments.

Update